érintésmentes fizetés

Európában hódít az érintésmentes fizetés

Európában az összes fizetési tranzakció 78 százaléka már érintésmentes – jelentette be a Mastercard. A fizetéstechnológiai cég most publikált európai kutatása olyan fogyasztói szokásokra és véleményekre világít rá, amelyek alapján a mostani változások hosszútávon is megmaradhatnak.

Európa az érintésmentes fizetésre való átállásban eddig is a világ többi része előtt járt. A Mastercard 42 országban működött közre a kártyás fizetési limit megemelésében, hogy az emberek mindenhol élvezhessék a fizetés gyors és egyszerű módját.

érintésmentes fizetés

Európa-szerte a megkérdezettek 89 százaléka számára könnyű volt átállni az érintésmentes fizetés használatára, emellett a koronavírus járvány alatt az emberek közel fele (42%) kevesebb készpénzt is használt. 73% gondolja úgy, a járvány után is érintésmentesen fog majd fizetni, 64% számára pedig ez a preferált fizetési mód bolti vásárlás esetén.

Az összes érintésmentes fizetés közül a mobiltárcás tranzakciók száma az első negyedévben a duplájára nőtt (4-ről 14 százalékra), de továbbra is a bankkártyák állnak az első helyen (86%).

A megkérdezettek 28 százaléka használja mobiltelefonját fizetésre, 4% pedig arra alkalmas egyéb okoseszközével, például órájával fizet érintésmentesen. Összességében a megkérdezettek 17 százaléka már egyáltalán nem használ készpénzt, 40% pedig arra alkalmas kártyára váltott annak érdekében, hogy érintésmentesen vásárolhasson.

„Európában a Mastercard mindig is úttörő munkát végzett az érintésmentes fizetések terén. Szembetűnő azonban, hogy a felhasználók milyen arányban váltottak erre a fizetési módra az elmúlt időszakban és milyen nagy az elkötelezettség a technológia mellett. A biztonságért is sokat tettünk azzal, hogy több ország számára elérhetővé tettük az érintésmentes fizetésekhez kapcsolódó limit emelését. A technológiánk mindig is készen állt arra, hogy utat engedjen a folyamatosan változó fogyasztói magatartásnak, a megfelelő biztonság pedig nyugalmat biztosít a vásárlóknak ebben a folyamatosan fejlődő kereskedelmi környezetben” -mondta Gauder Milán, a Mastercard Europe termékfejlesztésért és innovációért felelős alelnöke.

Az érintésmentes technológiát használók elsősorban a tisztaságot (81%) és a könnyű használatot (85%) emelték ki, amikor arról kérdezték őket, miért ezt a fizetési módot választják mindennapi vásárlásaik során. A legtöbb érintésmentes fizetés az élelmiszerboltokban történik (87%), megelőzve az egyéb kiskereskedelmi üzleteket (48%) és gyógyszertárakat (54%). Miközben a többség (64%) azért váltott  érintésmentes fizetésre, mert ezt gondolta biztonságosabbnak, van még teendőnk ezen a téren.

„Európában ritkábban fordulnak elő visszaélések az érintésmentes fizetésekkel kapcsolatosan, mint a hagyományos Chip&PIN technológia esetében, és ez a trend csökkenő. A fizetési limitek emelésével egy időben olyan csalásmegelőző intézkedések kerültek bevezetésre, mint például a kumulatív limitek alkalmazása vagy a korábbinál szigorúbb fraud-monitoring rendszer, így az emberek védve érezhetik magukat – mondta Rigo Van den Broeck, a Mastercard kiber-intelligencia szolgáltatásaiért felelős alelnöke.

About Tibor

További cikkek

SAP

Az SAP új modellben értékesíti üzleti intelligencia termékeit

Globális online konferencia keretében jelentette be a vállalat vezérigazgatója, Christian Klein azt az új szolgáltatási …

%d bloggers like this: