Vodafone csoport oktatás

A Vodafone 20 millió eurót fektet a digitális oktatás fejlesztésébe

Az oktatás világnapja alkalmából a Vodafone Csoport bejelentette, hogy a Vodafone Alapítvány a következő 5 évben 20 millió euróval támogatja a helyi Alapítványok digitális készségeket fejlesztő és oktatási programjait. A támogatás így a hazai oktatás mellett az Albániában, Csehországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban tanuló diákokat fogja segíteni. A befektetés 2025-re várhatóan 16 millió tanulót fog elérni.

A Vodafone Alapítványok jótékonysági és nonprofit szervezetekkel együttműködésben megvalósított programjai lehetővé teszik az emberek számára, hogy a digitális technológiák alkalmazása terén meglévő tudásukat és készségeiket fejleszthessék. Ezáltal az alap- és középfokú oktatásban résztvevő diákok, mellettük oktatásban, foglalkoztatásban és képzésben nem résztvevő fiatalok, valamint az idősek millióit segítik a mindennapokban, egy jobb, digitálisabb jövőt teremtve számukra. A mostani bejelentés – miszerint a Vodafone Alapítvány a következő 5 évben 20 millió euróval támogatja a helyi Vodafone Alapítványok ilyen jellegű programjait – egybeesik az oktatás világnapjával.

A most bejelentett 20 millió eurós befektetés a következő öt évre oszlik el. Mindez a Vodafone Csoport különböző COVID-19 kezdeményezésekre szánt, 150 millió eurós természetbeni adományain, valamint a Vodafone Alapítvány 10 millió euró értékű befektetésén felül értendő.

Ezekre még 2020-ban, a COVID-19-el kapcsolatos intézkedések sürgősségi szakaszában került sor.

Az általános és középiskolás gyermekek digitális készségeinek fejlesztése

A nemzetközi célokkal összhangban a Vodafone Magyarország Alapítvány 2015-ben azzal a céllal hívta életre a Digitális Iskola Programot, hogy felszámolják a digitális írástudatlanságot, növeljék a tanárok és a diákok digitális kompetenciáit, és elérhetővé tegyék a hátrányos helyzetű térségek tanulói számára a digitális világ nyújtotta lehetőségeket. A diákokat digitális eszközökkel és edukatív anyagokkal, programokkal segítik, míg a tanárok digitális kompetenciáit e-learning tanfolyamokkal fejlesztik. A Digitális Iskola Program keretein belül az utóbbiak mellett digitális oktatási készségeket fejlesztő kurzust indítottak főiskolai hallgatók számára. Szintén a tanárok munkáját segíti digitális oktatási anyagokkal és jó gyakorlatokkal a Vodafone Magyarország Alapítvány Vodafone AppTára, amely több mint 200 ingyenes oktatási applikációt kínál okostelefonokhoz és tabletekhez, valamint a Digitális Család honlapon elérhető tudásmegosztó platform, a Tanári, melyen több mint 400 digitális óravázlat érhető el. A Digitális Iskola Program országszerte eddig közel 50 ezer diáknak és pedagógusnak nyújtott segítséget.

A hazai kezdeményezés mellett számos kiváló program működik az európai Vodafone országokban. Például:

  • Generation Next (Görögország, Albánia): természettudományos, műszaki és informatikai témákra szakosodott workshopokat ötvöz digitális tananyagokkal, amellyel eddig több mint 61.000 kamasznak nyújtottak segítséget digitális képességeik fejlesztésében. A cél az, hogy 2025-ig egymillió tanulót érjenek el a platform segítségével.
  • Coding for Tomorrow (Németország): 1–10. osztályos diákoknak, valamint tanáraiknak nyújt segítséget a digitális technológiák önálló és kreatív használatában. A Coding for Tomorrow projektnapokon, workshopokon, tanárok számára szervezett tanfolyamokon keresztül, valamint ingyenesen letölthető tananyagok formájában érhető el.
  • Online Masters (Hollandia): ingyenes interaktív program, amely több mint 450.000 10-14 éves fiatalnak vitte el a digitális világról, a kreatív készségekről, a biztonságos internethasználatról és a felelősségteljes online viselkedésről szóló tudnivalókat.

 

About Tibor

További cikkek

coding, digitális szakember, IVSZ

A digitális szakemberképzés lehet a válságkezelés egyik kulcsa

Az IVSZ által elvégzett bootcamp audit bizonyítja a digitális átképzési program létjogosultságát és nélkülözhetetlenségét A …

%d bloggers like this: