Toyota hybrid

A Toyota adta el a legtöbb autót tavaly

A Toyota Motor adta el a legtöbb autót tavaly a világon, négy év után került ismét az élre, leszorítva az addigi listavezető Volkswagen-csoportot.

A Toyota-csoport, amelybe a Daihatsu Motor és a Hino Motors is beletartozik, 9 millió 528 járművet értékesített 2020-ban, ami 11,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A második helyre visszacsúszott Volkswagen 9 millió 305 ezer járművet adott el, 15,2 százalékkal kevesebbet mint 2019-ben.

Világszerte megsínylette a pandémiát az autóipar, de a Toyota ellenállóbbnak bizonyult, mert Japánt és az ázsiai térséget általában kevésbé érintették a lezárások, mint Európát vagy az Egyesült Államokat.
A cégcsoport eladásai Kínában 10,9 százalékkal, mintegy 1,8 millióra nőttek, legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban ugyanakkor az eladott járműveinek a száma 11,3 százalékkal csökkent.

A vállalat képviselői azt közölték, hogy az általuk értékesített elektromos autók aránya a tavalyi, tehát a 2020-as évben 23 százalékra emelkedett a 2019. évi 20 százalékról.

Az értékesítési listán elfoglalt első helyet annak ellenére érte el a cég, hogy tavaly a 9,2 millió autót gyártott, 14,1 százalékkal kevesebbet a 2019. évinél, mert a koronavírus-járvány miatt gyáraiban hosszabb-rövidebb időre le kellett állítani a termelést világszerte.

Az értékesített járművek száma alapján csaknem hét évtizeden át a ranglistát az amerikai General Motors vezette, amelyet 2008-ban taszított le a trónról a japán cég.

(forrás: MTI)

About Tibor

További cikkek

érintésmentes fizetés

Európában hódít az érintésmentes fizetés

Európában az összes fizetési tranzakció 78 százaléka már érintésmentes – jelentette be a Mastercard. A …

%d bloggers like this: