vasárnap , augusztus 7 2022

Az NMHH árverésén több, mint 150 millárdért vásároltak frekvenciákat a szolgáltatók

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön tartotta meg a 900 Megahertzes (MHz) és az 1800 MHz-es frekvenciasávok frekvenciahasználati jogosultságainak licitálását szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett, a részt vevő Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. együtt 150,2 milliárd forint értékben licitált másfél évtizedre szóló használati jogosultságokért – közölte az NMHH az MTI-vel csütörtökön.

Az NMHH január 28-i árverésén a három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt.

Az NMHH közölte: az árverésen megszerzett spektrummennyiségekért a licitáló szolgáltatók mintegy 150,2 milliárd forintot fizetnek majd a magyar államháztartásnak: a 900 MHz-es sáv blokkjai 73,8 milliárd forintért, az 1800 MHz-es sáv részei 76,4 milliárd forintért keltek el.

Ilyen bontásban vásároltak frekvenciákat a szolgáltatók:

Cég Sáv Mennyiség Ár (milliárd Ft)
Telekom 900MHz 2x8MHz 18,48
1800MHz 2x20MHz 25,8
Összesen: 44,28
Telenor 900MHz 2x13MHz
1800MHz 2x20MHz
Összesen:  56,854
Vodafone 900MHz 2x9MHz 22,7
1800MHz 2x20MHz 26,4
Összesen:  49,1

A jogosultságok tizenöt évig, 2037. április 9-ig érvényesek, azután, hogy a mostani jogosultságok 2022 áprilisában lejárnak. A jogosultságok időtartama további öt évvel meghosszabbítható – írták.
Karas Monika, a hatóság elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a sávok időben történő értékesítése a hazai mobilszolgáltatások folytonossága szempontjából kulcsfontosságú volt, ráadásul az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte a mobiltechnológiát.

Tájékoztattak arról is, hogy a jelenleg is használatban lévő 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok árverésére 2020. november 10-én a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyújtott be jelentkezést, az alaki érvényességi vizsgálat eredménye alapján pedig december 17-én az NMHH mindhárom jelentkezőt árverési nyilvántartásba vette.

A személyes részvételt igénylő licitálás az árverési eljárás kiemelt szakasza, amelyet a járványhelyzet miatt speciális körülmények között kellett megtartani.

A 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok európai harmonizációja még az 1990-es években megtörtént, ami világviszonylatban is sikert hozott az európai mobilkommunikációs iparági érdekelteknek, a fogyasztóknak és a felhasználóknak – emlékeztetett közleményében az hatóság.

Vodafone

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a 2020-as év rávilágított a telekommunikációs szektor nélkülözhetetlen szerepére. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy mindezt a jövőben is zökkenőmentesen biztosíthassák, ehhez pedig folyamatosan fejleszteniük kell hálózataikat, szolgáltatásaikat. Az ismételten megszerzett frekvenciákkal biztosítani tudják a szolgáltatások folytonosságát, másrészt a kapacitásbővítésekkel még gyorsabb internetet és jobb hangminőséget tudnak biztosítani – tette hozzá.

Telenor

Peter Gazik, a Telenor Magyarország vezérigazgatója a közleményben köszönetet mondott a hatóságnak az árverés zökkenőmentes lebonyolításáért. Mint írta, elégedettek az aukció eredményével, amely a 2020 tavaszán elnyert frekvenciakészlettel együtt egy továbbra is világszínvonalú és egyben versenyképes hálózat működtetését biztosítja a következő évtizedre. Az új jogosultságokkal céljuk, hogy a lakossági és üzleti igényeket hosszú távon és magas színvonalon kiszolgáló technológiát biztosítsanak – hangsúlyozta.

Telekom

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója szintén azt emelte ki, hogy a járványhelyzet alatt stabil távközlési hálózataikkal ügyfeleik milliói dolgoztak, tanultak és kommunikáltak biztonságosan. Hozzátette: ezzel együtt megbizonyosodhattak arról, hogy minden, a hálózatba fektetett forintnak jelentősége van a szolgáltatás minősége szempontjából.
Az árverésen olyan frekvenciajogosultságokat sikerült szerezniük, amelyekkel ügyfeleik a jövőben is a megszokott magas színvonalon vehetik igénybe mobilszolgáltatásaikat, és használhatják innovatív megoldásaikat. Reményét fejezte ki, hogy ezzel a befektetéssel nemcsak ügyfeleik életminőségének javításához járulnak hozzá, hanem Magyarország gazdasági versenyképességéhez is.

(forrás: MTI)

About Tibor

További cikkek

Unisys

Vállalati felhőmegoldásokkal kísérletezik az Unisys

Az információtechnológiát szolgáltató Unisys hivatalos partneri együttműködést kötött a többfelhős adatszolgáltatások terén úttörő Factionnel. A …

%d bloggers like this: