Kriptovaluták a budapesti ingatlanpiacon?

Egyre több helyen olvashatjuk, hallhatjuk és láthatjuk, hogy bizonyos területeken már kriptopénzekkel fizetnek termékekért, szolgáltatásokért. De vajon lesz-e, lehet-e hatással mindez a budapesti belvárosi ingatlanpiacra? Miként hathat ez a tendencia a befektetési kedvre ezen a területen?

Világszerte egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a kriptovaluták, így okkal adódik a kérdés, hat-e mindez az ingatlanpiacra, és ha igen, milyen formában. „A belvárosi ingatlanok specialistájaként nálunk már elengedhetetlen volt, hogy foglalkozzunk a témával” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. „Az elmúlt 1-2 évben valóban előfordult már, hogy a vevő kifejezetten azzal a szándékkal érkezett, hogy kriptovalutával vásároljon ingatlant. Viszont egyelőre még egyetlen hasonló ingatlanvételi tranzakció sem tudott megvalósulni, mivel a vevő nem tudta „forintosítani” a kriptopénzt, így nem tudtak szándékai az eladó érdekeivel találkozni.”

Ezek az esetek jól példázzák, hogy hosszútávon egészen biztosan lesz olyan vevőcsoport, aki már sikeresen fektetett be kriptovalutába, a realizált profitból, nyereségből pedig szívesen invesztálna ingatlanokba, hogy a befektetési portfoliójuk több lábon állhasson.

kriptopénz ingatlan

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon a kriptovalutákba való befektetés alternatíva lehet-e hosszú távon a belvárosi ingatlanok vásárlásával szemben. Vajon negatív vagy pozitív hatásokra kell számítani? A szakértő szerint mivel a kriptovaluták óhatatlanul is magasabb kockázatú befektetést jelentenek, ezért ez csak egy másik portfoliója lehet a befektetőknek. „Véleményünk szerint ez nem befolyásolja az ingatlanok iránti befektetői kedvet, legyen szó akár külföldi, vagy hazai befektető csoportokról, hiszen minden magasabb kockázatú befektetésnek az az egyik célja, hogy a realizált nyereség egy részét biztonságosabb portfolióba helyezzük át” – magyarázta Ben-Ezra Orran.

A Central Home véleménye szerint, ha megnyílna az út a kriptovalutákkal is rendelkező vásárlók előtt, akkor ez egy újonnan megjelenő, erős befektetői réteget jelentene, amely számára a belvárosi ingatlanpiac egy nagyon is megfelelő alternatíva lehet a portfolióban.

About eva

További cikkek

energiaválság klímaváltozás

Felmérés: Németországban a megkérdezettek több mint fele támogatja a napenergia használatát

Energiaválság és klímaváltozás: mindenki számára sürgető kérdés, hogyan tudja az emberiség biztosítani a hosszútávon fenntartható …

%d bloggers like this: