Home office ide vagy oda, továbbra is az irodapiac hasít itthon

A home office és egyéb gazdasági tényezők hatására folyamatosan alakul a befektetési ingatlanpiac, de a magyar piacon továbbra is az iroda a legnépszerűbb.

2021 végére a kereskedési ingatlanok befektetési volumene meghaladta a járvány előtti szintet, számos európai piac 40 százalék fölötti növekedést ért el – derült ki a CBRE Market Outlook 2022 rendezvényén. Világviszonylatban az ingatlanpiac egyre nagyobb részét teszik ki az ipari és lakóingatlanok, Magyarországon azonban továbbra is dominálnak az irodai eszközök.

A nyugat-európai piacon arányos eloszlás figyelhető meg az eszközosztályok tekintetében: az irodák 31, a lakóingatlanok 29, az ipari ingatlanok 17 százalékát tették ki a teljes volumennek, ami remekül illusztrálja a lakó- és ipari eszközök erősödését (közel 15 éves viszonylatban előbbi háromszorosára, utóbbi hússzorosára növekedett Európában).

A közép-kelet-európai régióban azonban az ipari ingatlanok voltak a legnépszerűbbek 40 százalékkal, amit 37 százalékkal követ az irodai szegmens. Ezzel szemben Magyarországon továbbra is teljes mértékben dominál az iroda: a teljes volumen 82 százalékát ez a szegmens tette ki, amely elérte az egymilliárd EUR értéket. A befektetői érdeklődés annak ellenére volt erős az irodák iránt, hogy a bérbeadás szintje még mindig 42 százalékkal elmarad a pandémia előtti értéktől Budapesten. Az irodapiac kínálati oldala is gyenge volt 2021-ben: előzetes várakozásainktól jócskán elmaradva mindössze 44 ezer m2 került átadásra, amely ötéves viszonylatban a legalacsonyabb érték. A kihasználatlanság (9.2%) és az átlagos irodai bérleti díjak (13.6 EUR/m2/hó) nagyjából változatlan maradt 2020 végéhez mérten.

befektetési ingatlanpiac

A hazai piacon az ipari ingatlanok a teljes befektetési forgalom 9 százalékát teszik ki, ennek a régiós szinten alacsony értéknek az elsődleges oka a kevés eladó. 2022-ben a CBRE magasabb forgalmat vár ebben az eszközosztályban, mert a befektetői érdeklődés továbbra is erős.

About eva

További cikkek

Pénzügyi visszaélések

2021 a pénzügyi visszaélések éve is lehet?

A járvány első évének statisztikái beszédesek. Az Allianz-SP-ben például, a gyanús biztosítási bejelentések száma éves …

%d bloggers like this: