Kerekasztal-beszélgetés indul a klímaválságról a kortárs irodalom bevonásával

Az idén 50 éves Stúdió K Színház formabontó programsorozat keretében igyekszik felmérni az ökológiai válság mértékét és számba venni enyhítésének lehetőségeit.

A február 16-án kezdődő, az ország vezető klímatudósaival és a közönséggel együtt zajló, összesen négy részes programsorozat egyes alkalmain kortárs prózai és lírai művekből kiindulva, neves szakértők segítségével olyan témákat járnak körül, mint ember és természet viszonya, a zöld átmenet, a munka jövője, az energiapolitika vagy a klímaaktivisták tevékenysége. A Stúdió K Színház programjának célja a józan számvetés, és a cselekvésre ösztönzés.

Hiába halljuk a környezetvédők, ökológusok és természettudósok figyelmeztetéseit, hogy a jelenlegi, fogyasztásra berendezkedett életformánk folytathatatlan, ha nem tudjuk, milyen lépéseket tehetnénk mi magunk és hogyan szoríthatnánk rá a döntéshozókat a valódi megoldásokra. Bizonytalanságunk sokszor tehetetlen pánikba csap át, szorongani kezdünk, vagy elfojtjuk a problémát. „A Stúdió K tagjai elkötelezett környezetvédők. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2021/22-es évad tavaszi szakaszában a művészet szemléltető erejét és a tudomány racionalitását párbeszédbe állítva jelenítjük meg a klímaváltozás egyéni és közösségi dilemmáit – mondta a program kapcsán a társulat.

A február 16-án, 19:30-kor kezdődő első, alapozó jellegű alkalom témája az antropocén lesz, vagyis az a földtörténeti kor, amelyben a Föld ökoszisztémáját már döntő módon az emberi tevékenység határozza meg. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Klímatestületének egyik alelnöke, a CEU professzora; Takács- Sánta András, humánökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója; valamint Antal Miklós, mérnök-fizikus, ökológiai közgazdász, az ELTE Humánökológia mesterszakának tanára.

A beszélgetést Sipos Balázs irodalmár vezeti. A belépés a rendezvényre ingyenes, de a színház befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a következő linken lehet: https://forms.gle/C1jbnWefERPyb6Yp6

About eva

További cikkek

klímavédelem Schneider Electric

Klímaváltozás: gyorsítani kellene az épületfelújítások ütemét

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a …

%d bloggers like this: