Sereghajtók vagyunk a női kutatók arányát tekintve az EU-ban

Az Eurostat 2022-es felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan a tagállamokban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, de Magyarország alig 30%-os mutatóival sereghajtó a kontinens országai között.

Bár arányaiban sok nő jelentkezik a hazai egyetemekre és végez jó eredménnyel, kevesen maradnak a pályán vagy érnek el magasabb tudományos fokozatot. Az idén 20 éves „L’Oréal- UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat éppen azért hívták életre 2002-ben, hogy támogassák a hazai kutató hölgyeket.

Az elmúlt 19 évben 51 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 68 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék, kutatási területüket pedig megértsék – ezzel is támogatva karrierjüket és a szakmájuk iránti megbecsülés kialakítását. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban.  Idén az igényeknek megfelelően bővült azoknak a köre, akik jelentkezhetnek a programra.

Ennek értelmében 2022-ben három kategóriában pályázhatnak a tudós nők:
1. természettudományok, élettudományok
2. anyagtudományok
3. formális tudományok

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által meghirdetett pályázatra 2022. május 22-ig lehet jelentkezni. Bővebb információ és jelentkezés az alábbi oldalon lehetséges: www.forwomeninscience.com.

A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény. Tavaly az egyik leghíresebb hazai kutatónő, Professzor Karikó Katalin lett az észak-amerikai térség díjazottja. Az elismerést az úttörő mRNA-technológia kidolgozásáért kapta, amely elengedhetetlennek bizonyult a COVID-19 elleni vakcinák gyártásában. A munkája megnyitotta az utat az olyan komplex betegségek, mint a rák, a szívelégtelenség, a stroke, a
vérszegénység és az autoimmun betegségek jövőbeli terápiái előtt.

About eva

További cikkek

bett oktatástechnológiai

Magyar cégek a legjobb oktatástechnológiai vállalatok között

Több magyar cég is sikerrel állított ki a világ legnagyobb oktatási és oktatástechnológiai kiállításán, a …

%d bloggers like this: