Mezőgazdasági biztosítások a klímaváltozás hatásai ellen

A klímaváltozás már a biztosítások közé is begyűrűzött.

A korábbi évek is bővelkedtek időjárási csapásokban, manapság azonban a hosszabb csapadékhiányos időszakok közben is egyre gyakoribbak a kiszámíthatatlan időjárással járó napok és a szeszélyes klíma okozta jég- és viharkárok, a tendencia pedig várhatóan a jövőben is folytatódik.

A gazdálkodók számára a legfontosabb szempont, hogy sikeres termelési évüket jó előre bebiztosítsák. Ezt a leghatékonyabban öngondoskodással tehetik meg. Ebben nyújtanak segítséget számukra a törvényhozók és a biztosítótársaságok – olyan szereplők, amelyek számára az agrárszektorban a mezőgazdasággal foglalkozók és a termelékenységük védelme elsődleges feladat – írja az Allianz közleményében.

A biztosítási társaság most kiemelt szempontként kezeli a klímaváltozás összes közvetett és közvetlen hatását, így természetesen azokat is, melyek a növénytermesztést érintik.

klímaváltozás biztosítások

Az Allianz legnépszerűbb terméke a díjtámogatott növénybiztosítás, melyet már tizedik éve fejleszt a mezőgazdasági termelők és integrátorok igényei szerint.  A cég közlése szerint ez a biztosítás azok számára jó választás, akik a 2011. CLXVIII. számú törvény, illetve a VP3-17.1.1-16 számú mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás részletes feltételeiről szóló pályázati felhívás szerint vennének igénybe díjtámogatott növénybiztosítást.

A díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítási csomag részeként az Allianznál három különböző biztosítás választható, mely különböző kockázatokból tevődik össze. Ezek a jogszabályokban aktuálisan meghatározott növénykultúrákra vonatkoznak, a biztosítás pedig módozattól függően külön-külön és kizárólag együttesen is igényelhető a következő kockázatokra:

 
·                    téli fagykár
·                    őszi fagykár
·                    tavaszi fagykár
·                    mezőgazdasági árvízkár
·                    vihar- és homokveréskár
·                    jégesőkár
·                    felhőszakadáskár
·                    aszálykár
 
Kár esetén az Allianz díjtámogatott növénybiztosítás jelentős anyagi kompenzációt nyújt, ráadásul maximum a díj 70 százaléka támogatás formájában vissza is igényelhető, ebből adódóan évről évre egyre többen választják ezt a biztosítási fajtát. A különböző díjtámogatott módozatok közül az „A” díjtámogatott csomagbiztosítás a legkedveltebb, hiszen ez a fent említett 8 kockázatra együttesen nyújt fedezetet, amely jóval nagyobb biztonságot ad a gazdálkodók számára, mint a különböző fedezetek bármilyen más kombinációja. A díjtámogatási rendszerben túligénylés esetén ez a módozat élvez nagyobb prioritást, így ügyfelünk magasabb támogatásban részesülhet, mint a B vagy C típusú csak jég, vagy egyéb kockázatra kötött biztosítás esetén.

About eva

További cikkek

siemens e-töltő

Az e-töltők következő generációján dolgozik a Siemens

A Siemens a korábban bemutatott autonóm e-jármű töltési megoldása után továbbra is azon dolgozik, hogy minél innovatívabb …

%d bloggers like this: