vasárnap , augusztus 7 2022

Ezen szempontok alapján választunk klímaberendezést

mi alapján válasszunk klímát

A fokozatosan forróbbá váló nyári napokhoz közeledve egyre többen és többen kezdenek el légkondicionáló készüléket vásárolni, a választás során pedig az ár mellett még megannyi szempontot figyelembe kell venni. Mi alapján választunk klímát? 

Számít a külső

Bár továbbra is a „fehér dobozok” a legjellemzőbbek hazánkban, ha klímaberendezésekről van szó, azonban ezek között is van különbség, amit egy stílusra érzékeny szem többségében azonnal felismer és mérlegel. Karcsúság, ívek, fém inzertek, logózás, matt, fényes vagy strukturált anyag, portaszító képesség mind-mind szempont lehet. Ma már a légkondicionálók évtizedes múltra tekintetnek vissza hazánkban is, így több ember látott már ugyan működő, de igencsak besárgult, elszíneződött idős készülékeket. Bár az anyagtechnológia is fejlődik például az energiahatékonyság mellett, ez a jelenség is hozzájárult a színes készülékek térnyeréséhez. A Panasonic választékában a fehér mellett ezüst és grafitszürke oldalfali készülékek érhetők el. „A social media felületünkön kérdeztük meg követőinket, hogy amennyiben most klímát vásárolnának, a fehér vagy grafitszínű készülékünket választanák. A szavazást elsöprő többséggel nyerte a grafitszürke színű új Panasonic Etherea készülék” – mondta Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions, azaz fűtés-hűtés üzletágtól.. „A szín mellett az is egy lényeges tényező, hogy a kiváló minőségű, falra szerelhető légkondicionáló elegáns kialakítású, mindössze 870 mm-es szélességű, az aprólékos tervezésének köszönhetően egyszerűen telepíthető, karbantartható” – tette hozzá a Panasonic szakértője.

A légcsatornás és kazettás kílmaberendezések jelentik a legdiszkrétebb megoldást

Ha légkondicionáló vásárlásra kerül a sor, a legtöbben az oldalfali készülékekre gondolkodnak, mert ezek a legelterjedtebbek a lakosság körében kedvező bekerülési áruk miatt. Azonban, ha olyan megoldást szeretnénk, ami kevésbé feltűnő, a légcsatornás és kazettás készülékek a legdiszkrétebbek, emellett kis helyet foglalnak, azonban ezekhez álmennyezetre van szükség. Az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé váló rejtett LED szalagokkal, akár fa és beton alkalmazásával izgalmasabbá tett ál- és valós mennyezet kialakításokkal az ilyen klímakészülékek betervezése már könnyedén megvalósítható.  Mindössze kb. 25cm magasságra van szükség a beltéri egységnek a plafonban a kazettás készülékeknél, míg a légcsatornás beltérik ennél is kevesebb, akár 20 cm-es helyre is beilleszthetők. Ezeknél a készülékeknél csak a befúvórács látszik, ami általában fehér vagy fémszínű.

Létezik úgynevezett fali konzol is, melyek a lapradiátorokhoz hasonló, 21 cm mély és 75 cm széles kialakítású. Előnye, hogy elrejthető az ablak alatt, a függöny mögé. Ezek a készülékek különösen fűtés üzemmódban okoznak kellemes meglepetést a láb magasságban kifújt kellemes meleg levegővel.

mi alapján válasszunk klímát

Az ár és a megjelenés mellett a fenntarthatóság is lényeges

A klímaberendezések kiválasztása során általában az egyik legmeghatározóbb szempont az ár, és az ehhez kapcsolódó teljesítmény, emellett azonban egye tudatosabbak a vásárlók a fenntarthatósági szempontból is. „A készülékek kiválasztása előtt a legtöbb vásárló segítséget kér szakemberektől, hogy ne csupán anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is a legkedvezőbb, és hosszú távon leginkább fenntartható megoldást tudják kiválasztani” – mondta el a Panasonic szakértője. „Már csak azért is érdemes szakmai segítséget kérni, mert a klímákkal kapcsolatban még mindig él egy olyan tévhit, hogy luxuscikkekről van szó, pedig a vásárlást és beszerelést követően biztosak lehetünk benne, hogy akár hűtésre, akár fűtésre használjuk, gazdasági szempontból jól járunk” – hívta fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes.

Mire figyeljünk a klíma választásnál?

A megfelelő készülék kiválasztásánál elsősorban figyelembe kell venni azt a helyiséget, ahová szánjuk azt. Fontos, hogy milyen méretű a tér, mennyire süt oda a nap, napi hány órát, illetve hányadik emeletről van szó. „Amennyiben egy olyan méretű és kapacitású klímát választunk, amely megfelel az adott helyiséghez, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy a hűtés vagy éppen a fűtés különösebben költséges lesz” – tette hozzá a szakértő.

About eva

További cikkek

Európai Unió 2030 fosszilis

Így lehetne felgyorsítani az elszakadást a bányászott széntől, kőolajtól és földgáztól

Tíz pontban foglalta össze a Schneider Electric azokat a lépéseket, amelyek segíthetik, hogy az Európai …

%d bloggers like this: