Napelem telepítő és karbantartó speciális képzést indul ősszel

napelemes képzés  

Napjaink aktuális kihívásainak és igényeinek megfelelően napelem telepítői és karbantartói speciális képzést indít idén ősztől a Székesfehérvári Szakképzési Centrum az Assix Intersolar szakmai partnerségével. 

A most induló napelemes rendszerekre specializált képzés illeszkedik az okos otthonok energiatakarékos működését támogató képzéshez, és egy napjainkban kiugróan keresett megoldáshoz kapcsolódik. „Mind a már végzett diákjaink, mind pedig a cégek irányából nagyon nagy igényt tapasztalunk napelemtelepítés, illetve a karbantartás speciális tudásának elsajátítása iránt” – emeli ki Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja. „Tekintettel arra, hogy a piacon mekkora igény van a napelemrendszerekkel kapcsolatos szakszerű és megbízható tudásra, azt gondolom, hogy egyrészt a diákjainknak, másrészt a korábban végzett, már a szakmában dolgozó felnőttek számára szinte azonnal hasznosítható, értékes tudást tudunk átadni a most induló képzésünkkel” – fűzi hozzá a kancellár.

Speciális tudást és tapasztalatot igényel

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum az Assix Intersolar szakmai partnerségével indítja el a képzést. A hazai napelemes piac egyik meghatározó szereplője minden, a napelemekhez kapcsolódó gyakorlati munkák során szerzett tapasztalatot és tudásanyagot beépít a képzésbe. „Magyarországon jelenleg bárki, aki villanyszerelői végzettséggel rendelkezik, bekötheti és felhelyezheti a napelemes készülékeket. Ám mivel a napelemrendszer rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkezik, így a speciális ismeretek hiányában végzett kivitelezés kifejezetten kockázatos lehet, ezért is tartjuk fontosnak, és örömmel támogatjuk szakembereinkkel és szaktudásunkkal a Székesfehérvári Szakképzési Centrum képzését” – mondja Lamos Zsolt az Assix Intersolar ügyvezetője. „Bár a szolárrendszerek esetében többmillió forintos, speciális berendezésekről beszélünk, sajnos akadnak olyanok, akik a beszerelésen kívánnak spórolni és a házilagos kivitelezést választják. Ez rendkívül veszélyes, mert a napelemrendszerek bekötése hatalmas felelősség, ami a berendezések műszaki ismeretein túl számos tűzvédelmi és balesetvédelmi szabály betartását is megköveteli. Ide tartozik a csatlakozási pontok biztonságos kialakítása a megfelelő csatlakozók, kötések és kötőelemek használatával. Továbbá az átfogó érintésvizsgálat, aminek során a szakképesítéssel rendelkező ember elvégzi a teljes rendszer vizsgálatát, melynek végén érintésvédelmi jegyzőkönyvet állít ki. Emellett a különböző készülékek, mint például az inverter, vagy akkumulátorok elhelyezése is külön erre vonatkozó ismereteket igényel” – hívja fel a figyelmet az Assix Intersolar ügyvezetője.

About eva

További cikkek

SpaceBuzz

VR-űrutazást szerveznek a magyar diákoknak

A SpaceBuzz program célja, hogy egy interaktív iskolai projekt keretében felkeltse a 10-12 éves fiatalok érdeklődését …

%d bloggers like this: