csütörtök , január 26 2023

The ROCK, egy különleges építészeti projekt Ausztriában

Kőbe zárt zene

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja be a világ különböző tájairól.

A „Kőbe zárt zene” videosorozat pár perces filmalkotásai az építészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából. A sorozat következő része az osztrák fővárosba látogat, hogy szemügyre vegye a The ROCK Radisson RED Hotelt, mely a köz- és a magánszféra, a régi és az új, a funkció és a művészet sajátos elegyét adja. A fejlesztés helyszínéül szolgáló telek a nyüzsgő Leopoldstadt kerületben, közvetlenül a Dunába ömlő csatorna mellett fekszik.  Ez a helyszín valóban többet érdemel egy szokványos szállodánál. .A 179 szállodai szobán kívül ez a félig közterületnek számító épület rendezvényteret, nyilvános tetőtéri bárt és teraszt, udvart, éttermet és edzőtermet is magában foglal. Mindezt úgy, hogy megfelel az önkormányzat építési szabályzatában előírt szigorú magassági, terjedelmi és árnyékhatás-határértékeknek.

A korlátok azonban kreativitást szültek, és Oliver Kupfner vezető építész elmagyarázta, hogyan tudta a csapat okosan megvalósítani a koncepció egészén belül az előírások betartását. A titok nyitja a hotel homlokzatában rejlik, melynek szabályos rácsszerkezetet képező ablaksorai a precízen megtört lezárásokkal egy sziklaképződményre emlékeztetnek. Azon túl, hogy a megtört vonalvezetés vonzza a tekintetet, elvesz kicsit az épület tömegéből, utat engedve a fénynek, hogy az utca és a többi ingatlan is megfürödhessen benne. Ez teremti meg azt a kapcsolatot beltér és kültér között, amit a szálloda minden pontján hangsúlyozottan érzünk.

A csupaüveg földszinttől az óvárosra nyíló kilátáson át a konzolos teraszig minden arra csábít, hogy kitekintsünk a szálloda épületéből. És akkor már David Leitner 24 méteres falfestményéről sem feledkezhetünk meg, melyben az utcai művészet tükröződik. Ez egy részben közösségi, részben kereskedelmi funkciót betöltő élő épület.

Az építészek az ABB kisfeszültségű kapcsolóberendezése mellett döntöttek a The ROCK alapvető funkcióinak zavartalan működése érdekében. Ez a technológia tervezésénél fogva észrevétlen marad, amit viszont egész biztosan érzékelnek a vendégek, az a közösségi terek KNX DIN sínre szerelt készülékekkel okosan szabályozott világítása és hőmérséklete. A matt fekete TENTON vezérlők és a vezetékezés tartozékai megkönnyítik a rendszer kezelését és maguk is hozzájárulnak a belső tér elegáns, modern megjelenéséhez. Ezek a megoldások – az újrahasznosítható anyagok alkalmazásával, a távfűtéssel és az épületen elhelyezett napelemekkel együtt – egy energiahatékony és fenntartható szállodát alkotnak.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

About eva

További cikkek

szén-dioxid kalkulátor

Szén-dioxid kalkulátort tett elérhetővé a Schneider Electric

Az építőipar szén-dioxid kibocsátásának drasztikus csökkentését segíti az a szén-dioxid kalkulátor, amelyet a  Schneider Electric, …

%d bloggers like this: