vasárnap , december 4 2022

Így néz ki a magyar digitális infrastruktúra térkép

felhő

Miközben a Magyarországon működő és külföldi tuladjonosi hátterű nagyvállalatok alapértelmezett infrastruktúrája egyre inkább a felhő, a hazai gyökerűek a lokális megoldásokat favorizálják – ez derült ki az informatikai üzleti intelligenciában globális szereplőnek számító IDC friss kutatásából.

Hiába merül fel sok magyarországi nagyvállalatban az informatikai infrastruktúra bővítésének igénye, a megújítást célzó projekteket sokszor nem előzik meg megvalósíthatósági vizsgálatok – állapította meg a nyáron készült felmérésében az amerikai International Data Corporation (IDC) magyarországi leányvállalata, amit a T-Systems Magyarország felkérésére készített. Az informatikai terület üzletiintelligencia-szolgáltatásokban egyik vezető tanácsadó cég azt is rögzítette, hogy a választási lehetőségeiket, valamint azok következményeit alaposabban mérlegelő vállalatok bátrabban nyitnak a felhős megoldások felé. Számos olyan cég tartozik ahhoz az innovatív kissebbséghez, amely már hét-nyolc éve elkezdett kísérletezni a nem lokális IT infrastruktúrával.

Az utóbbi kategóriába tartozó, jellemzően a pénzügyi szolgáltatásokat és a gyártást képviselő válaszadók ráadásul az átlagnál kedvezőbb felhős tapasztalatokról számoltak be. Utóbbit erősíti meg a BellResearch piackutató azon felmérése, amelyet a Forbes Cloud 50 toplista vállalatai körében készített a T-Sytems Magyarország megbízásából, bár tény, hogy az ebben szereplő cégek többsége eleve felhőtechnológiára tervezte üzleti szolgáltatását.

A nemzetközi tuladjonosi struktúrával rendelkező magyar nagyvállalatokkal elkötelezettebbek a felhőtechnológia iránt: merészebben vesznek igénybe felhős hátteret az üzletileg kritikus, központi tevékenységek számára, bár tény, hogy az erre vonatkozó döntés sokszor külföldön születik meg. Köztük, valamint a hazai hátterű magyar nagyvállalatok teljesen világos választóvonal rajzolódik ki az IDC kutatásából. Utóbbiakra óvatos felhőhasználat jellemző, a kritikus folyamatok és az adatok házon belül tartásával, jelentős erőforrást igénylő lokális infrastruktúrával megtámogatva. Az IDC kutatói szerint a magyarországi nagyvállalat jórésze az adatvagyon birtoklására koncentrál, szemben az etalonnak tekinthető, a versenyképességet előtérbe helyező üzleti megközelítéssel.

Fotó: iStock

About eva

További cikkek

Hack it your way

Így oldaná meg az energiaválságot a következő generáció

Több mint kétszázan regisztráltak a Yettel és a Crafthub első közösen szervezett kétfordulós fejlesztői versenyére, …

%d bloggers like this: