csütörtök , január 26 2023

Közösen tesz a fenntartható közlekedésért a Jövő Mobilitása Szövetség és a Magyar Autóklub

Jövő Mobilitása Szövetség

A fenntartható közlekedési megoldások és innovációk ösztönzése és további fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Magyar Autóklub és a Jövő Mobilitása Szövetség.

A két fél együttműködve, az Európai Unió törekvéseivel összhangban közösen dolgozik majd a jövőben a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatásán, népszerűsítésén és fejlesztésén, valamint elősegítik az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztését, elsősorban az elektromos autók és a mikromobilitási megoldások területén. A szövetség fennállásának első évében az előremutató közlekedési megoldások fejlesztési irányainak meghatározására, iparági javaslatok megfogalmazására, a támogatotti kör kibővítésére, valamint edukációs és szemléletformáló kampányok lebonyolítására koncentrált, idén pedig a városi közlekedés fejlesztésére fordított kiemelt figyelmet.

Az elmúlt időszakban olyan nagyvállalatok is csatlakoztak szövetséghez, mint az E.ON Hungária Csoport, az MVM Csoport, a MÁV csoport, a Porsche Hungaria, és a Vodafone. Valamennyi mobilitáshoz kapcsolódó terület képviselteti magát a tagok között, amelyek érdekeltek a fenntartható közlekedés fejlesztésében: elektromos autóforgalmazók, flottaüzemeltetők, elektromos töltőhálózatok üzemeltetői, a megosztott mobilitási szektor képviselői, mikromobilitási szolgáltatók, pénzügyi szolgáltatók, mobilitási edukációval foglalkozó cégek, telekommunikációs szolgáltató és két megyei jogú város is.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke elmondta: „a 2022-re kitűzött céljaik megvalósultak, országos lefedettségűvé váltak az elektromos járműtöltők és széles körben elterjedtek a közösségi közlekedést támogató „last mile” megoldások – természetesen ezen a téren még vár edukációs munka a szövetségre. Annak a nagyon világos és mindenki által érthető üzenetnek az elterjesztése állt a Jövő Mobilitása Szövetség idei céljai között, hogy a közlekedési eszközök között nagyfokú átjárhatóságra van szükség annak érdekében, hogy a városok élhetők legyenek: minden élethelyzetnek megvan a maga ideális közlekedési eszköze, nem fordulhat elő, hogy mindig az autó, a kerékpár vagy épp a vonat a legjobb megoldás. Ezért a szövetség azt tűzte ki célul, hogy elfogadtassa: nem autósok, tömegközlekedők és kerékpárosok, hanem egyszerűen közlekedők vannak az utakon, akiknek minden adott helyzetben más, az adott célnak leginkább megfelelő eszközzel érdemes utazniuk.”

„Nem haboztunk idejekorán tudomásul venni, hogy a változásra szükség van” – emelte ki Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke, aki a sajtóeseményen elmondta, hogy a MAK – hasonlóan más európai autóklubhoz – az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) vezetésével és támogatásával elindult a fenntartható közlekedés irányába. „A Magyar Autóklub már 2011-ben, az új újpesti székház építésekor fókuszban tartotta az alternatív közlekedési megoldásokat és a fenntarthatóságra törekedett, ezért már akkor elektromos töltőoszlopot telepítettünk. Országos segélyszolgálati feladataink ellátására pedig már több mint öt éve használunk elektromos segélyautókat, így környezetkímélő módon érkezhet a segítség a bajba jutott közlekedőkhöz. A jól ismert Sárga Angyalokra pedig már nem csak az elakadt autósok és motorosok számíthatnak, immáron a biciklivel bajba jutott klubtagok is bátran tárcsázhatják a már jól megszokott 188-as számot, ha segítségre van szükségük, hiszen 2022 nyarától már a kerékpárosoknak is garantálja az Autóklub a megérkezés biztonságát.”

Fotó: Shutterstock

About eva

További cikkek

Schneider Electric Dunavecsén

2023-ban is folytatja fejlesztéseit Magyarországon a Schneider Electric

A Schneider Electric jövőre sem vesz vissza a tempóból: magyarországi története legnagyobb beruházását valósítja meg …

%d bloggers like this: