Bevételük kevesebb mint két százalékát fordítják fenntarthatósági törekvésekre a vállalkozások

energiaárak vállalkozások

A magasra szökő energiaárak, az energiaellátási válság és az egyre látványosabban megmutatkozó éghajlatváltozás komoly kihívások elé állítják a vállalatokat, a gazdaságokat és a társadalmakat világszerte, ebben a helyzetben pedig kiemelt fontosságú az energiahatékonyság növelése, amelyhez már rendelkezésre állnak a szükséges eszközök.

A Schneider Electric által tavaly megrendelt, több mint 500 felsővezető körében végzett független felmérés szerint a vállalatok fenntarthatósági kötelezettségvállalásait és beruházásait gyakran hátráltatja, hogy a szén-dioxid-mentesítés megvalósítása rendkívül összetett feladat. A megkérdezett cégeknél a fenntarthatósági és dekarbonizációs kezdeményezésekre tett pénzügyi kötelezettségvállalások átlagosan a következő három évre tervezett bevétel kevesebb mint 2 százalékát tették ki – annak ellenére, hogy az ilyen beruházások többnyire növelik a működési és termelési hatékonyságot is, és gyakran egy-három évnél rövidebb idő alatt megtérülnek.

A kutatás során a fenntarthatósági tervek megvalósításával kapcsolatos fő kihívások között a válaszadók megemlítették, hogy nehézséget okoz az érdekelt felek tevékenységének összehangolása, a szükséges költségvetés biztosítása, valamint a megfelelő technológia és szaktudás előteremtése, illetve a szabályozási környezethez történő alkalmazkodás. A többség azonban azt is megjegyezte, hogy az ipari automatizálás és az elektromos infrastruktúra korszerűsítése a következő három évre vonatkozó fenntarthatósági tervük kulcsfontosságú részét képezi.

Míg a megújuló energiaforrások beszerzése a legfontosabb kezdeményezések között szerepel a kutatás eredményei alapján, addig az elektromos energián alapuló megoldások használata – amely kulcsfontosságú intézkedés lenne az energiafelhasználók részéről – a szervezetek fenntarthatósági prioritásai között viszonylag hátul található. Ezen elektromos energián alapuló megoldások bevezetése  mellett a következő évtizedekben a legfontosabb tennivalók között lesz a meglévő infrastruktúra hatékonyságának növelése a digitalizálás és automatizálás révén, mivel számos szervezet számára ez jelenti a leggyorsabb és leggazdaságosabb eszközt a kibocsátáscsökkentés eléréséhez.

A Schneider Electric közelmúltban közzétett, az Európai Unió villamosítási potenciáljáról szóló jelentése szerint az olyan ágazatokra való összpontosítás, amelyekben az elektormos energián alapuló megoldásokra való áttérés megvalósítható és vonzó alternatívát jelent, azt eredményezheti, hogy az uniós energiamixben a villamos energia részesedése 20-ról 50 százalékra nőhet. A földgáz és a kőolaj részaránya ezzel párhuzamosan mintegy 50 százalékkal csökkenne, ami jelentősen hozzájárulna az energiabiztonság javulásához.

About eva

További cikkek

munkáltató betegszabadság mennyibe kerül

Átlagosan napi több mint 10 ezer forintba kerül a munkáltatónak a betegszabadság

A munkavállalók a téli időszakban gyakran kiesnek a munkából, ami nemcsak számukra jelent pénzveszteséget, hanem …

%d bloggers like this: